Kızılcık Tarhanası

Ağustos ayı kışlık hazırlıkların yapıldığı deyim yerindeyse karınca gibi mutfakta çalışıldığı bir ay ,kış hazırlıklarını severek yapıyorum,vereceğim tarif ilk defa geçtiğimiz yıl yaptığım ve artık her sene yapmaya karar verdiğim bir tarif çünkü ailece çok sevdik ,kışın boğaz ağrısı yaşarken içtiğimiz ve çok faydasını gördüğümüz kızılcık tarhanasının yapılışını paylaşacağım bugün..geçtiğimiz yıl deneme amaçlı yaptığım için çok az yapmıştım bu defa daha fazla yaptım ,sözü fazla uzatmadan önce kızılcığın faydalarını anlatıp tarifime geçeyim...

Kızılcık,fotoğraftaki gibi kırmızı meyveleri olan bir bitki,olgunları koyu kırmızıyken olgun olmayanlar açık kırmızı ve ekşi buruk bir tadı var.. Mideye kuvvet verir. Vücut direncini arttırır. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Mikrop öldürücüdür. İltihaplanmayı önler ve alerjileri azaltır. Ateş düşürücü etkisi ile özellikle menopozda faydalıdır. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kızılcık ağacının kabukları ishali kesmeye yardımcı olurken, meyveleri ise ishal yapıcıdır.Kısaca bilgi verdikten sonra Kızılcık tarhanası için neler lazımmış bakalım..

 

Malzemeler

1 kg Kızılcık


1 Büyük baş sarımsak

500 gr. Süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

3 Su bardağı un
kızılcıkları yıkayıp 3 su bardağı su ilavesiyle pişiriyoruz ,kızılcıklar yumuşayınca soğumasını bekleyip süzgüden geçirerek çekirdeklerinden ayırıyoruz,içine ezilmiş sarımsak ,yoğurt ,tuz ve unu ilave edip yoğuruyoruz,parçalara ayırıp kurumasını sağlıyoruz ovalayarak ufalıyoruz,iyice kuruduktan sonra bez torbalara koyup kaldırıyoruz..



Kızılcık tarhanasının çorbası nasıl yapılır derseniz tarifi burada.
 

Yorumlar

Nursevin SÖNMEZ dedi ki…
tadını çok merak ettim. ellerine sağlık
tatlı sefam dedi ki…
gorduğum ama daha tatmadığım bır tat bır gun bende denemek ısterım elıne sağlık
ferahcalezzetler dedi ki…
Tadı hafif mayhoş ama içimi yumuşacık mis kokulu ,sarımsak ve limon suyu ile daha da lezzeti artan bir çorba,kışın bardakta sıcak içecek olarak tüketiyoruz:)
ferahcalezzetler dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ferahcalezzetler dedi ki…
birgün denemenizi tavsiye ederim ,kokusu ve tadıyla çok hoş:)

Popüler Yayınlar