Kızılcık Tarhanası
Ağustos ayı kışlık hazırlıkların yapıldığı deyim yerindeyse karınca gibi mutfakta çalışıldığı bir ay ,kış hazırlıklarını severek yapıyorum,vereceğim tarif ilk defa geçtiğimiz yıl yaptığım ve artık her sene yapmaya karar verdiğim bir tarif çünkü ailece çok sevdik ,kışın boğaz ağrısı yaşarken içtiğimiz ve çok faydasını gördüğümüz kızılcık tarhanasının yapılışını paylaşacağım bugün..geçtiğimiz yıl deneme amaçlı yaptığım için çok az yapmıştım bu defa daha fazla yaptım ,sözü fazla uzatmadan önce kızılcığın faydalarını anlatıp tarifime geçeyim...
Kızılcık,fotoğraftaki gibi kırmızı meyveleri olan bir bitki,olgunları koyu kırmızıyken olgun olmayanlar açık kırmızı ve ekşi buruk bir tadı var.. Mideye kuvvet
verir. Vücut direncini arttırır. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı
önler. Ağız yaralarını giderir. Mikrop öldürücüdür. İltihaplanmayı önler
ve alerjileri azaltır. Ateş düşürücü etkisi ile özellikle menopozda faydalıdır.
Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı
olur. Kızılcık ağacının kabukları ishali kesmeye yardımcı olurken, meyveleri ise ishal yapıcıdır.Kısaca bilgi verdikten sonra Kızılcık tarhanası için neler lazımmış bakalım..
Malzemeler
1 kg Kızılcık
1 Büyük baş sarımsak
500 gr. Süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
3 Su bardağı un
kızılcıkları
yıkayıp 3 su bardağı su ilavesiyle pişiriyoruz ,kızılcıklar yumuşayınca
soğumasını bekleyip süzgüden geçirerek çekirdeklerinden
ayırıyoruz,içine ezilmiş sarımsak ,yoğurt ,tuz ve unu ilave edip
yoğuruyoruz,parçalara ayırıp kurumasını sağlıyoruz ovalayarak
ufalıyoruz,iyice kuruduktan sonra bez torbalara koyup kaldırıyoruz..
Kızılcık tarhanasının çorbası nasıl yapılır derseniz tarifi burada.
Yorumlar