ÇİRİŞ OTUYLA PİRİNÇ PİLAVI

ÇİRİŞ OTLU PİLAV TARİFİ

Pilav yaparken çiriş otuyla pişirin hanımlar çok lezzetli oluyor,pilavın rengi hafif değişiyor çiriş otundan dolayı ama çok lezzetli bir pilav oluyor...Çiriş otunu bilenler biliyordur da ben bilmeyenler benim gibi sonradan öğrenecekler için çiriş otunun fotoğrafını ve nette bulduğum faydalarını sizlere aktarayım:)

Çiriş otu, kolestrol ve hipertansiyon

Birçok bölgede yetişen çirişin neredeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Nisan ayından itibaren pazarlarda boy göstermeye başlayan çiriş, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir. Körpeyken yapraklarından yemek yapılır.


Tadına doyulmaz
Çiriş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sevilerek tüketilmektedir. Mesela; Sivas’ta en çok kuzu kulağıyla birlikte yağlı ve soğanlı olarak pişirilmektedir. Bayburt yemekleri arasında “Çirişli Bulgur” meşhurdur. Hele de kavurma ile pişirildiğinde tadına doyulmaz. Ayrıca çiriş yaprakları, maydonoz gibi börek ve gözlemelerde sade ve kıymalı iç malzemesi olarak, ya da ıspanak gibi yumurtayla kavrularak da tüketilebilmektedir.
Çiriş, otlu peynir yapımında da kullanılmaktadır. Çirişin köklerinden de bir zamk çeşidi elde edilir. Kökler dilimlere ayrıldıktan sonra kurutulur ve değirmende öğütülerek toz haline getirilir. Bu zamk genellikle ayakkabıcılık, ciltçilik ve çantacılıkta kullanılır. 

Eski bir şifa kaynağı 
Çiriş, birçok bölgede “şifalı ot” olarak tanınır. Nerdeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Çiriş bitkisi çok eskiden beri tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Eski zamanlarda çiriş köklerinden hazırlanan merhemler uyuz ve frengi hastalıklarının tedavisinden kullanılırmış. Dahilen idrar artırıcı özelliği de vardır. Ayrıca bazı türlerinin köklerinden elde edilen kök ekstraktlarının (glukomannazlar) anti-tümör etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kolesterol ve tansiyon yüksekliğine de iyi geldiği biliniyor..
bilgiler netten alıntıdır...


Çiriş otunun yumurtalı kavurması ,bulgur pilavı ve pirinçli yemeği de çok lezzetli olur ,daha sonra bu tarifler de paylaşacaklarımın arasında...
Çiriş otlu pilavımızın yapımına geçersek....

MALZEMELER:

200 gr yıkanıp doğranmış çiriş otu

2 su bardağı pilavlık pirinç

3 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

tuz-karabiber

YAPILIŞI:

Pirincimizi içine tuz atıp sıcak suda 20 dk bekletiyoruz daha sonra yıkayıp süzüyoruz,tencereye sıvı yağı koyup içine doğradığımız çiriş otlarını ekliyoruz ve çiriş otunun rengi  solunca pirinçleri de ekleyip biraz daha kavuruyoruz daha sonra tavuk suyu veya sıcak suyu ekleyip tuzunu karabiberini atıp önce harlı ,daha sonra kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirip,ocağın altını kapatıyoruz ve pilavımızı demlenmesi için üzerini örtüp dinlendiriyoruz hepsi bu kadar  lezzetli pilavımız servise hazırdır ,afiyet olsun.


Yorumlar

Unknown dedi ki…
SİZLERDEN NELER ÖĞRENİYORUM ÇOK SAĞOLUN BEN BİLMİYORDUM HEMEN ARAŞTIRIP DENEMEK İSTİYORUM NE KADAR ŞİFALIYMIŞ CANIM ÇOK TEŞEKKÜRLER PİLAVDA NEFİS GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK
ferahca lezzetler dedi ki…
Çok teşekkür ederim ziyaretiniz ve içten yorumunuz için ,çiriş otunu ben de eşim sayesinde öğrendim ,İzmir'de bilinmiyor fazla ..bu aylarda deli gibi çiriş otu alıp dondurucuya atıyorum:)
*mehtap dedi ki…
ne tesadüf olmuş yazın, ben bu hafta pazarda gördüm ilk kez ,nasıl pişer diye sordum ıspanak gibi dediler..Ama cesaret edip almadım, önümüzde ki hafta alıyim tansiyona iyiyse denemek lazım, teşekkürler..eline sağlık.
ferahca lezzetler dedi ki…
Evet Mehtap Hanım aynen ıspanak gibi pişiyor,ayrıca yumurtalı kavurması ,sütlü çorbası da nefis oluyor,mutlu günler:))

Popüler Yayınlar