10 Mart 2014 Pazartesi

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ VE PORTAKALLI KURABİYE

Hepinize sevgilerimi gönderiyorum sayfa dostlarım ve sevgili ziyaretçilerim...Kış mevsiminin en sevdiğim meyvelerinden biri portakal ve ayrıca kabuğunu da mis gibi kokusuyla keklerde ,kurabiyelerde çok severim,maalesef yazın bu güzellikten mahrum kaldığımız için ben de mevsiminde tükettiğimiz portakalların kabuklarını değerlendirip şekerleme yapıyorum ...Kaynatmaya filan da gerek yok üstelik ,her portakal tükettiğimizde kalan kabuklarını atmak yerine böyle değerlendiriyorum inanın kek ve kurabiyelerde nefis oluyor...Şimdi önce portakal şekerlemesinin yapılışını daha sonra da bu şekerlemeyle yapılmış yumuşacık kurabiye tarifini paylaşayım:)


PORTAKAL ŞEKERLEMESİ İÇİN;
Portakal kabukları
Toz şeker
Cam kavanoz


Portakalları önce güzelce yıkıyoruz ve sirkeli suda 10 dk bekletiyoruz(kalıntıların temizlenmesi için)daha sonra ister portakalın kabuğunu rendenin iri tarafıyla rendeleyin isterseniz de portakalları kabuğuyla kayık dilimi yapıp içini tükettikten sonra kalan kabukları tekrar yıkayıp içindeki beyaz kısmı bıçakla veya salatalık soyucuyla sıyırın ve rondoda parçalayın...Kavanoza bir sıra  parçaladığınız portakal kabuklarını ,bir sıra da toz şeker serpip kavanoz dolana dek aynı işleme devam ediyoruz...Bir süre sonra şekerler eriyip sulanıyor ...Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabında saklayın ,yapacağınız kek ve kurabiyelere 2 yemek kaşığı eklemeniz yeterli geliyor...Artık portakal şekerlemeli bir kurabiye tarifi de paylaşayım değil mi?Kurabiyemiz oldukça pratik ,işte tarif....


1 paket vanilyalı toz puding
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
1 yumurta
bir avuç ceviz veya fındık kırığı(isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı portakal şekerlemesi
un (yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacağı için unu yavaş yavaş ekleyin ,ben 2 buçuk su bardağı unla yaptım)


Toz pudingi kaseye boşaltıp ,yumurta ,sıvı yağ ,margarin ve portakal şekerlemesini ekleyip karıştırın ,içine kabartma tozunu ve unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin ...Elinizle şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 35 dk pişirin ,dilerseniz kurabiye hamuruna ceviz ,fındık kırığı da ekleyebilirsiniz ayrı bir lezzet veriyor ben bir avuç içi ceviz kırığı ekledim...afiyet olsun





2 yorum:

mehtap dedi ki...

nefis bir kurabiye, eline sağlık

ferah keser dedi ki...

Teşekkür ederim mehtap hanım,bu şekerleme ve pratik kurabiye benim için kurtarıcı her zaman:))