4 Şubat 2014 Salı

ZEYTİNYAĞLI PATATES DOLMASI

Merhaba sayfa dostlarım ,birkaç gündür sayfamla ilgilenemedim ..Yarıyıl tatilini fırsat bilip kardeşlerim annem hep bir aradaydık,günlerim dolu dolu ve mutlu geçti ,hepimiz farklı şehirlerde olunca tatil bizim için fırsat oldu ,ev kalabalıktı küçücük evim sevdiklerimle olunca gözüme kocaman görünüyor hepimiz için de öyle değil mi zaten,gönüller bir olsun hep mutlu olalım inşallah...Bugün en sevdiğim dolmalardan birinin ''patates dolmasının''tarifini paylaşacağım ,öyle lezzetli bir dolma ki yapıp tüketince bana hak vereceksiniz...malzemelerimiz ve yapılışı şöyle...

1 kg  patates
1 su bardağı dolmalık pirinç
1 çay bardağı sıvı yağ(küçük bardak)
2 adet irice kuru soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı salçalı sıcak su
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
tuz
çeşitli baharatlar(istediğiniz baharatlar)

 Pirinci yıkayıp süzüyoruz,içine yeşillikleri ,salça ve domatesi,baharatları ve sıvı yağı ekleyip dolmamızın harcını hazırlıyoruz...Pateteslerin kabuklarını soyup üzerinden kapak için kestikten sonra içlerini oyup(ben elma oyucuyu ile yapıyorum )en zor kısmı patateslerin içlerini oymak gerisi kolay:))
İçlerini oyduğumuz patateslerin içine hazırladığımız harçtan ekliyoruz,patateslerin 4 de 3 nü dolduruyoruz...kestiğimiz patates kapaklarını kapatıp tencereye sıralıyoruz ,üzerlerine salçalı suyu ekleyip önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte patatesler yumuşayana dek(yaklaşık 30 dk ),düdüklü tencerede ise 15 dk pişiriyoruz ,afiyet olsun:))

1 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

hımmm.nefis nefisss.