EVDE KEFİR NASIL YAPILIR

Mutlu,huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum bütün ziyaretçilerime,son günlerde sağlık sorunlarıyla uğraştığım için sağlığın hayatta en önemli varlık olduğunu bir kez daha hatırladım,bugün vereceğim tarif de sağlığımızı korumaya yardımcı olan Kafkasların Milli içeceği Kefir... evde doğal olarak mayalandırıp sağlıkla tüketebileceğimiz kefirin yapımına geçmeden önce bir kaç faydasından söz edelim...
KEFİR;  probiyotik süt ve yoğurtlar yararlı bakterileri içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalık yapıcı mikroorganizmaların yerleşimini önler ve antikanserojendir.Kefir mayasına en sağlıklı olarak Ziraat Fakültelerinden veya kefir mayalandıran komşunuzdan ulaşabilirsiniz,küçük bir araştırma yapmanızı öneririm:)

Şimdi malzemelere ve adım adım yapım aşamasına geçelim...

Öncelikle Kefir mayasına ihtiyacımız var ,fotoğrafta görüldüğü gibi...
1 adet kapaklı cam kavanoz
plastik veya paslanmaz çelik süzgeç
geniş ağızlı bir kap
metal olmayan bir kaşık(en iyisi tahta kaşık)
1 lt süt(pastorize sütle yapıyorum)

YAPILIŞI :

Kefir tanelerini sıcak suyla çalkaladığımız (Kefir tanelerinin zarar görmesini istemiyorsanız kavanozu sıcak suyla yıkadıktan sonra kefir tanelerini içine hemen atmayın kavonuzun soğumasını bekleyin..) cam kavanoza koyun...sıcak su kavanozu dezenfekte etmek için ,kavanozun temiz olması çok önemli...Üzerine oda sıcaklığındaki sütü ekleyin ve 24 saat mayalanması için bekletin...Sürenin sonunda temiz bir kabın üzerine süzgeci yerleştirip kavanozu süzgece boşaltın...Süzgecin altında kalan ayran kıvamlı içecek  tüketeceğimiz kefirdir...Süzgeçin üzerinde kalan mayaları tekrar kefir üretmek için buzdolabında saklıyoruz ,kefir mayası sürekli üreyip çoğaldığı için arkadaşlarınız,komşularınızla paylaşabilirsiniz...Sağlıkla tüketmeniz dileğiyle....

Kefirimiz mayalanırken...




Kefirin mayalanmış hali....




vee sonuç.....afiyetle tüketebilirsiniz :)
Öneri:Kefiri tüketirken içine meyve ilave edip blendırla ezerseniz çocuklarınızın keyifle içeceği meyveli kefir elde etmiş olursunuz..

Yorumlar

Popüler Yayınlar