8 Eylül 2013 Pazar

Biberli Domates Turşusu(acılı)

Kış hazırlıkları yaparken her yıl muhakkak yaptığım bir tarif var bugün;biberli domates turşusu...Çocuklar için acısız bizim için acı biberle hazırlıyorum ,bizim evde öyle çok seviliyor ki kışı beklemeden bir kısmını tüketiyoruz:)habersiz gelen misafirlere bulgur pilavının yanında çıkarıyorum bayılıyorlar ve tabi hemen tarifi isteniyor...aynı tarif sirke ile de yapılabiliyor ama sirkeli olan bizim evde pek sevilmedi,ben sevsemde ...şimdi bu lezzetli domates turşusunun tarifini paylaşayım ...

MALZEMELER:

3 kg domates (kullanacağınız kavanozun boyutuna bağlı ölçülerim fotoğrafta gördüğünüz kavanoz için)
yarım kg acı sivri biber
2 yemek kaşığı iri tuz(dolu dolu)
2 baş sarımsak
ve sıvı yağ,tercihen zeytinyağı


YAPILIŞI:

Domatesleri yıkayıp rendeliyoruz ve rendelenmiş domatesleri süzgüde 10 dk bekletiyoruz (gök suyunun gitmesi için)...Daha sonra temiz kapaklı bir turşu kavanozuna rende domatesleri katıyoruz ,2 baş sarımsağı ayıklayıp ister minik minik doğrayarak isterseniz de rendeleyerek domatese ekliyoruz ...Yıkayıp istediğimiz boyutta acı biberleri de doğrayıp onu da ekliyoruz tuzunu da ialave edip kavanozun içindekileri karıştırıyoruz...Malzemelerin üzerini örtecek kadar zeytinyağı ekleyip kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz..Burada önemli olan kavanozu fazla doldurmamak ,yaklaşık 4 parmak kadar boşluk kalmalı,domatesin gök suyunu ne kadar süzdürsek de karışım kabarıyor bu yüzden boşlıuk kalması çok önemli,hatta kavanozun altına bir kaseye koyup işinizi sağlama almanızda fayda var..Domates turşunun içine dereotu ,maydanoz da ilave edebilirsiniz bu şekilde de çok lezzetli oluyor.Domates turşusunu 1 hafta bekletip sonrasında afiyetle tüketebilirsiniz,afiyet olsun:)


1 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

ellerine sağlık canım.afiyet şeker olsun.sevgiler.