29 Ağustos 2013 Perşembe

AKITMA

Merhaba,bugün vereceğim tarif ben ilkokula giderken rahmetli dedeciğimin bana yaptığı ve çok severek yediğim (ki dedemin deyimiyle siğlim,yemek yemeyi sevmeyen bir çocuktum)ama özellikle dedemin elinden sevdiğim bir hamurişi,şimdi çocuklarım için sık sık yaptığım ama kendimin ölçülü tükettiğim bir lezzet..Akıtmanın diğer adı Krep, tarifi ve malzemeleri ise şöyle..

MALZEMELER:

1 yumurta
2 su bardağı süt(su ile de yapabilirsiniz)
1 buçuk su bardağı un
tuz
kabarık olsun derseniz 1 çay kaşığı kabartma tozu

İÇ MALZEMESİ:

1 adet soğan
1 adet patlıcan
2 adet taze biber
150 gr az yağlı kıyma
1 adet domates(isteğe bağlı)
karabiber-kimyon ve dilediğiniz baharat çeşitleri
1/2 çay bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI:

  • Derin bir kasede yumurta,süt,un çırpıcı yardımıyla çırpılır,tuz ve istenirse kabartma tozu da atılır ve çırpılır...
  • Boza kıvamında pütürsüz bir hamur olmalı...
  • Teflon tavaya nohut büyüklüğünde margarin koyup eritin ve akıtma hamurundan bir kepçe döküp arkalı önlü pişirin,pişirdiğiniz akıtmalar servis tabağında soğusun...
  • İç harcı için tavaya sıvı yağı ekleyip kıymayı ilave edin ,kıymaların rengi dönünce soğanı ve küçük küçük doğradığınız biberleri,tuzlu suda beklettiğiniz küçük doğranmış patlıcanları da ekleyip kavurun ,en son kabuğu soyulup doğranmış domatesleri ,tuzu ve baharatları da ekleyip pişirin ..
  • 10 dk kadar iç harcını kısık ateşte pişirdikten sonra ocağı kapatıp harcın ılımasını bekleyin..
  • Önceden yaptığımız akıtmaların herbirine hazırladığımız kıymalı harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyup akıtmaları rulo yapın ,afiyetle tüketin :)

Hiç yorum yok: