13 Nisan 2013 Cumartesi

Nohutlu Arapsaçı (rezene) Yemeği

Arapsaçı,İzmir  ve Ege bölgesinde bilinen , kuzu etli yemeği,yumurtalı kavurması yapılan bir ot ,diğer adı yabani Rezene..anason  kokulu olması nedeniyle herkes sevmeyebiliyor bu otu ama bir çok faydaları da var...kök kısmı ,tohumları ve yaprakları kullanılıyor..Önce Arapsaçı yani yabani rezenenin faydalarını paylaşayım sonra da yemeğimizin tarifini..(bilgiler netten alıntıdır.)
FAYDALARI:Yaprakları,spazm giderici,midevi,safra söktürücü,süt artırıcı, dışkıyı yumuşatıcı,iştah açıcı, idrar söktürücü, gaz giderici etki gösterir.
Kökü, safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelir.
Tohumu, mide ve bağırsak gazlarına, bağırsak parazitlerine karşı iyi gelir.
Yaprakları, hazmı zor olan besinlerin hazmını kolaylaştırmada kullanılır.
Tohumu toz haline getirilip 1 tatlı kaşığı rezene 1 fincan suda demlenir, yemeklerden sonra içilir.Gripten korunmak için tohumları çiğnenir.Tohumları kaynatılarak içilebilir.

NOHUTLU ARAPSAÇI YEMEĞİ 

MALZEMELER:

2 bağ arapsaçı 
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı un
yarım limonun suyu
yarım çay bardağı sıvı yağ(zeytinyağı)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı tuz


YAPILIŞI:

Arapsaçı otunu ayıklayıp birkaç defa yıkayıp suyunu süzdürüyoruz ve doğruyoruz...Tencereye sıvı yağı ekleyip soğanı yemeklik doğruyoruz ve soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz daha sonra içine doğranmış arapsaçını ekleyip bir süre karıştırıyoruz,nohutu ve tuzu da ekleyip 1 su bardağı ılık su ekleyip kısık ateşte otlar yumuşayana kadar pişiriyoruz en son  yarım limonun suyunu sıkıp unla karıştırıyoruz ve bu sosu yemeğimize ilave ediyoruz ,iki dk kadar daha ateşte tutup ocağımızı kapatıyoruz,afiyet olsun:)
 
   

Hiç yorum yok: