9 Nisan 2013 Salı

Bayat Ekmekten Poğaça

Merhaba,bugünkü tarifimiz evde olan bayat ekmekleri nasıl değerlendirebilirim diye düşünenlere değişik bir alternatif:)küçüklüğümüzden beri bayatlayan ekmekleri atmanın günah olduğunu öğrendik,annemin ekmek attığını görmedim hiç ,bende hiç atmam,inşallah çocuklarımıza da örnek oluruz nimetimizin atılmayacağı konusunda.Ne kadar dikkat etsek de bazen ekmek kalıyor maalesef,bazen fırında kurutup galeta yaparım bazen de tatlısını ,bayat ekmekten yapılan herşey çok da lezzetli olur.Bayat ekmeklerden pek çok lezzetler yapıldığı gibi çok da güzel poğaça yapılıyor ,bu güzel poğaçanın malzemeleri ve yapılışı şöyle;

MALZEMELER:


Yarım bayat ekmek
1 su bardağı süt
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
200gr beyaz peynir
Yarım demet dereotu
1 çay kaşığı kabartma tozu
aldığı kadar un (yavaş yavaş eklenmesi gerekiyor)
üzeri için; çörekotu









YAPILIŞI:


Derin bir kaseye bayat ekmekler küçük küçük doğranır ve üzerine 1 su bardağı süt gezdirilir,yumuşaması için yaklaşık bir saat bekletilir...1 yumurtanın sarısını poğaçaların üzerine sürmek için ayırıp,diğer yumurtaları ve peyniri sütle ıslattığımız ekmeklerle karıştırıyoruz,içine ince kıyılmış dereotunu da ekliyoruz ve yoğuruyoruz ,bir gece dolapta bekletip ertesi gün tekrar yoğurup içine yavaş yavaş unu ekliyoruz kabartma tozunu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz,hamurdan küçük parçalar kopartıp yuvarlıyoruz yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralayıp üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotunu serpiyoruz,önceden ısıttığımız fırında 200 derecede üzerleri kızarana dek pişiriyoruz,nefis poğaçamız hazır afiyet olsun:)

6 yorum:

Oya Genç dedi ki...

Ellerine sağlık Ferahçım. Bende bugün bayat ekmekle bir şeyler yaptım. Çok lezzetli görünüyor .. Sevgiler..

ferah keser dedi ki...

Teşekkür ederim ,demek bugün ikimiz de bayat ekmekleri değerlendirmişiz:)

mehtap dedi ki...

bende dayanamam ekmeğin atılmasına, ekmekleri değerlendirmek için iyi bir yol, eline sağlık.

ferah keser dedi ki...

Teşekkür ederim güzel yorumunuz için Mehtap hanım.

Nursevin Sönmez dedi ki...

ellerine sağlık ferah. gerçekden de değmiş. ekmekler değerlenincede süper.

ferah keser dedi ki...

poğaçayı ilk yaptığım zaman tereddüt etmiştim tadı nasıl olur diye ama şimdi sık sık yapıyorum:)