17 Eylül 2012 Pazartesi

Kek Yapmanın Püf Noktaları

Bütün ev hanımları kek yapmayı bilir(yani hemen hemen )evlerimizde çocuklarımızın en sevdiği hamurişlerinden biridir ,yapması kolaydır da aynı zamanda...çok güzel bir şekilde kabarmış ,içi çiğ kalmamış lezzetli kek yapmanın bazı kuralları kısaca püf noktaları var ,insan zamanla bu püf noktalarını keşfediyor,ama ''ben o kadar bekleyemem ''diyenler için buyrun kek yapmanın püf noktalarını keşfetmeye:))
Öncelikle bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı(yumurta,margarin,süt vb)malzemeler soğuk olursa kekimiz kabarmaz,en az 1 saat önceden dolaptan çıkarın...
Yumurta sayısına göre kabarma oranı artar ama çok yumurta olursa bu defa yumurta kokar,en ideali 3 en fazla 4 yumurta...
Kek yaparken önce yumurta çırpılır sonra şeker ilave edilir ve krema kıvamına gelince diğer malzemeler konur,un  kabartma tozu ,vanilya hariç...
Unu ölçülü kullanın normal büyüklükte bir kalıp için 3 buçuk su bardağı un yeterli  gelecektir,unu  kabartma tozunu ve vanilyayı ayrı kaba koyup hazırladığımız kek karışımına eleyerek dökerseniz daha homojenize bir karışım elde edersiniz ve kekiniz daha çok kabarır,ayrıca unun içindeki istenmeyen maddelerden korunmuş olursunuz...
Un kabartma tozu ve vanilya karışımını ekledikten sonra tel çırpıcıyla,mikserle  değil tahta kaşıkla karıştırın...
Kek kalıbınızı sıvı yağla değil margarinle yağlayın ve biraz un serpin...
Kek ,kurabiye gibi hamurişleri soğuk fırırnda değil önceden  175-180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dk pişirilir...
Kek pişerken ilk 20 -25 dk fırının kapağı açılmaz(biraz sabırlı olmak gerek)açılırsa kabarmaya başlamışken söner...
Kekin içinin pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırıp anlayabiliriz,kürdana hamur yapışmıyorsa pişmiştir,tabi bunu da 25 dk dan önce yapmayacağız:)
Kek pişince 3-4 dakika fırında bekletelim ki iyice içine çeksin....
En son olarak da kek soğumadan kalıptan çıkarmıyoruz,kekimizin kalıptan dağılmadan çıkması için soğumasını beklememiz gerek...
Bütün bu püf noktalarına dikkat ettik ve kekimiz tam istediğimiz gibi kabardı ,artık ister misafirlerinizle ,ister  ailenizle çayın ve kahhvenin yanında afiyetle tüketebiliriz,afiyet şeker olsun:))




1 yorum:

Nursevin'ce Lezzetler dedi ki...

ellerine sağlık. bilgiler için teşekkürler.