6 Nisan 2011 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Malzemeler:


  • 6 adet büyük boy enginar
  • 4 kahve fincanı pirinç
  • 4 adet rendelenmiş soğan
  • 4 adet ince kıyılmış taze soğan
  • yarım demet  ince kıyılmış maydanoz
  • yarım demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • 1 limonun suyu (enginarları sarartmak için)
  • 1 limonun suyu (üzerine sos yapmak için)
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ (üzerine sos yapmak için)
  • 1 yemek kaşığı un

Derin bir kabın içine un, limon suyu ve 5 bardak su koyup karıştırın.
Su bardağının içine yağ, limon suyu, tuz, şeker koyarak üzerini su ile tamamlayıp iyice karıştırarak yemeğin sosunu hazırlayın.
Enginarları saplarından ayırarak, dıştaki kalın ve kaba yapraklarını temizleyin. Göbekteki tüylerini de kaşık yardımı ile çıkartıp hazırlamış olduğunuz unlu ve limonlu suyun içine atarak bekletin.




Hazırlanışı:


Çukur bir kabın içine yıkadığınız pirinci, kuru soğanı, taze soğanı, maydanozu, dereotunu, tuzu, karabiberi ve yağı koyarak güzelce karıştırın. Limonlu suda bekleyen enginarı elinize alıp, yapraklarını hafifçe gevşeterek aralarına hazırladığınız pirinçli harçtan dışarıya taşmayacak şekilde doldurun. Tüm enginarları doldurup tencereye sıraladıktan sonra üzerilerine kaşıkla bardağın içerisine hazırlamış olduğunuz sosu gezdirin. Tencerenin yarısını biraz geçecek kadar sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin.

Derin bir kabın içine un, limon suyu ve 5 bardak su koyup karıştırın.
Su bardağının içine yağ, limon suyu, tuz, şeker koyarak üzerini su ile tamamlayıp iyice karıştırarak yemeğin sosunu hazırlayın.
Enginarları saplarından ayırarak, dıştaki kalın ve kaba yapraklarını temizleyin. Göbekteki tüylerini de kaşık yardımı ile çıkartıp hazırlamış olduğunuz unlu ve limonlu suyun içine atarak bekletin.
Hazırlanışı:
Çukur bir kabın içine yıkadığınız pirinci, kuru soğanı, taze soğanı, maydanozu, dereotunu, tuzu, karabiberi ve yağı koyarak güzelce karıştırın. Limonlu suda bekleyen enginarı elinize alıp, yapraklarını hafifçe gevşeterek aralarına hazırladığınız pirinçli harçtan dışarıya taşmayacak şekilde doldurun. Tüm enginarları doldurup tencereye sıraladıktan sonra üzerilerine kaşıkla bardağın içerisine hazırlamış olduğunuz sosu gezdirin. Tencerenin yarısını biraz geçecek kadar sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin.


Hiç yorum yok: