14 Nisan 2014 Pazartesi

KUZU ETLİ ŞEVKET-İ BOSTAN

EGE OT YEMEKLERİ
ŞEVKET-İ BOSTAN NASIL YAPILIR


Şevket-i bostan yabani olarak yetişen,dikensi yaprakları nedeniyle temizlenmesi çok zor olan bir bitki ,özellikle ege'de çok bilinir ve sevilir,bir çok faydası olan şevket-i bostan kuzu etiyle pişirildiği zaman nefis olur..



1 kg şevket-i bostan


1 adet kuru soğan

500 gr yağsız kuzu eti(kuşbaşı)

1 çay bardağı zeytinyağı

1 limonun suyu

1 tatlı kaşığı un

2 su bardağı sıcak su


tuz


Temizlenmiş olarak satın aldığımız sevket-i bostanları iyice yıkayıp 2-3 cm'lik parçalar halinde doğrayın.tekrar yıkayın.

eti yıkayıp süzün ve tencerede kendi suyunu çekene kadar kavurun ,1 çay bardağı su ekleyip bir taşım 

kaynatın ve bu suyu ayrı bir keseye ayırın ,ayırdığımız bu su etin kara suyu ve bu suyu çorbalarda kullanın 

,yemeği karartmaması için burada kullanmıyoruz..


soğanı soyup yıkadıktan sonra yemeklik doğrayın.

bir limonun suyunu sıkın.

bir kaseye unu alıp limon suyunu azar azar karıştırarak ekleyin.oluşan un topaklarını kaşığın arkasıyla ezin.

soğanı ve zeytinyağını tencereye koyup kısık ateşte kavurun ve eti ekleyin..

yarım su bardağı sıcak su ekleyip,tencerenin kapağını kapatarak 20 dk. pişirin.

daha sonra sevket-i bostanları ekleyin.ocağı orta atese ayarlayın ve kaşıkla ara ara karıştırarak

2-3 dk. pişirin.

ardından unlu-limonlu karışımı ve tuzu ekleyin kaşık yardımıyla 3-4 kez altüst edin.

1.5 su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateste 30 dk. pişirin.

şevket-i bostanların pişip pişmediğini bir çatalla kontrol edin,yumusayıncaya kadar pişirin.

sıcak servis yapın.Afiyet şifa olsun..

Hiç yorum yok: