ŞAM KURABİYESİ
Uzun zamandır aklımda olan ama anca dün akşam yapabildiğim kek kıvamında nefis bir kurabiye tarifiyle selamlıyorum tüm ziyaretçilerimi...Daha önce yapmadığıma da pişman oldum açıkcası,kızlarımı bu lezzetten mahrum bırakmışım,pişer pişmez soğumasını bile bekleyemediler öyle güzel koku yayıldı ki mutfağıma ve benden söz aldılar sık sık yapmam konusunda:) Şam kurabiyesi tariflerini araştırınca birçok tarif gördüm ve hepsinin ortak yönlerini alarak kendimce bir kurabiye yaptım ve sanırım lezzetini ballandıra ballandıra anlatmama gerek yok yapıp tadına bakınca bir ''mmmm nefis''sözünün ağzınızdan çıkacağına eminim :)Sözü fazla uzatmadan tarifimize geçelim de siz de bir an önce deneyin bu tarifi...şimdiden de afiyet olsun derim efendim ;)
MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı portakal suyu
1 veya 2 portakal kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı yoğurt
150 gr(2 yemek kaşığı )yumuşak margarin veya 1 çay bardağı sıvı yağ...ben margarini tercih ettim
1 paket kabartma tozu +1 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un(unu azar azar ekleyin ,hamur ele yapışan yumuşak bir hamur olmalı)
kurabiyelerin üzerine toz şeker
YAPILIŞI:
Un harici bütün malzemeler karıştırılır,en son azar azar un eklenir kek hamurundan biraz daha katı ama normal kurabiye hamurlarından daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor,elimizle şekil vermek için elimizi sık sık ıslatmalıyız hamur ele yapışan bir hamur çünkü ...Hamuru hazırladıktan sonra limon büyüklüğünde parçalar kopartıp yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir üzerlerine toz şeker serpilir ve 180 derecede yaklaşık 40 dk pişirilir...Şam kurabiyesinin özelliği bir hayli iri(kurabiye irisi diyorum ben)ve kek yumuşaklığında olması ,lezzetini ise tarif edemem :)
MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı portakal suyu
1 veya 2 portakal kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı yoğurt
150 gr(2 yemek kaşığı )yumuşak margarin veya 1 çay bardağı sıvı yağ...ben margarini tercih ettim
1 paket kabartma tozu +1 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un(unu azar azar ekleyin ,hamur ele yapışan yumuşak bir hamur olmalı)
kurabiyelerin üzerine toz şeker
YAPILIŞI:
Un harici bütün malzemeler karıştırılır,en son azar azar un eklenir kek hamurundan biraz daha katı ama normal kurabiye hamurlarından daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor,elimizle şekil vermek için elimizi sık sık ıslatmalıyız hamur ele yapışan bir hamur çünkü ...Hamuru hazırladıktan sonra limon büyüklüğünde parçalar kopartıp yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir üzerlerine toz şeker serpilir ve 180 derecede yaklaşık 40 dk pişirilir...Şam kurabiyesinin özelliği bir hayli iri(kurabiye irisi diyorum ben)ve kek yumuşaklığında olması ,lezzetini ise tarif edemem :)
Yorumlar