Merhabalar,arpa şehriyeli fırın kebabının tarifine geçmeden önce tüm ziyaretçilerimin ve arkadaşlarımın yeni yılını kutluyorum ve 2013 yılının mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşanmasını diliyorum ,iyi seneler...
Gelelim lezzetli tarifimize....
Arpa şehriyeli fırın kebabı,özel günlerinizde yapabileceğiniz herkesin beğenisi alacak bir lezzet...İsterseniz üzerine beşamel sosu da hazırlayıp dökebilirsiniz lezzeti daha da katlanıyor inanın:)Arpa şehriyeli fırın kebabının malzemeleri ve yapılışı ise..
Malzemeler
750 gr kuşbaşı et(kemiksiz dana eti)
1 paket arpa şehriye
1 büyük boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
3-4 adet domates
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
2 adet orta boy patates
Kimyon karabiber
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı kapya biber
1 tatlı kaşığı tuz
Ayrıca arpa şehriyeyi pişirmek için 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
Yapılışı:
Tencereye terayağı veya margarini koyup kuşbaşı etleri ilave ediyoruz ve
etler mühürlenene kadar kavuruyoruz daha sonra küçük doğranmış kuru
soğan ları ilave ediyoruz bir iki çevirdikten sonra küp küp doğranmış
patatesleri de ilave edip bir süre çeviriyoruz daha sonra küçük
doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri ,kabuğu soyulup doğranmış
domatesleri de ekleyip kısık ateşte 10 dk pişiriyoruz,ocağın altını
kapatıp dinlendiriyoruz...diğer tarafta ayrı bir tencerede 2 yemek
kaşığı sıvı yağı kızdırıp içine bir paket arpa şehriyeyi koyup hafif
rengi dönene kadar kavuruyoruz içine 4 su bardağı kadar sıcak su ekleyip
tuzunu da atıp önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte suyunu çekene
kadar pişirip baharatlarını da atıp ocağı kapatıyoruz..Kebabımızın
malzemeleri pişti artık fırın kabımızı yağlayıp içine önce arpa şehriye
pilavını döşüyoruz üzerine ise etli patatesli harcımızı döküp kırmızı ,
yeşil biberlerle ve domatesle süsleyip fırına atıyoruz biber ve
domatesler pişene kadar 200 derecede 10 dk pişiriyoruz...
Üstteki fotoğraf beşamel sosu dökülmeden önceki hali...
Beşamel sosunun yapılışı ise;
1 çorba kaşığı un
1/2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı süt
Beşamel sos tarifi
Bir tencereye yağ ile un konulur. Hafif hararetli ısıda yağ, una yedirilir. Devamlı karıştırarak yavaş yavaş süt ilave edilir. Tuz atılıp muhallebi kıvamında pişirilir… Beşamel sos hazır. Afiyet olsun.
Not:Beşamel sosunu döktükten sonra üzerine 1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri serpip ,peynirler eriyene kadar (7-8dk)fırına veriyoruz...
Yorumlar