22 Ocak 2011 Cumartesi

Otlu Şifa Böreği

En az 7 çeşit olacak şifa böreğinin otu. Annemin kendi elleriyle topladığı otlar,annem tam bir ege kadını her otun adını ve nasıl kullanıldığını iyi biliyor ,böreği de kendi elleriyle yaptı ve harika oldu :)
1-Isırgan otu
2-Çoban çantası
3-Ebegömeci
4-Gelincik
5-Kinkiriş
6-Sığırdili
7-Yoncaotu veya labada
8-Kişniş
9-Kırkısrak
10-Yabani ıspanak
11-Kuş yüreği
12-Tatlı radika
Ayrıca, Bir demet taze soğan (7-8 adet)
250 gr. lor
100 gr. İzmir Tulum peyniri (en iyi kalitesinden)
Bir su bardağı sıvıyağ
Bir fiske tatlı kırmızı biber
2 Adet yumurta
150 gr. yoğurt
Çörek otu ve Susam (Birer yemek kaşığı kadar)
5 Adet yufka


Hazırlanışı:
Bütün ot çeşitlerinden birer avuç olması yeterlidir.
 Otlarımızı ayıklayıp, bol suyun içinde (bir kaşık tuz atarak) bekletiyoruz. Kumu temizlendiğinden emin oluncaya kadar yıkıyoruz. Soğanları ve otları ince ince kıyıp içine peynir karıştırıyoruz,ayrı bir kapta yumurta ve yoğurdu(biraz da zeytin yağ)çırpıp bekletiyoruz,Tezgahımıza yufkayı serip 4 parçaya ayırıyoruz ,hazırladığımız yumurta, yağ,yoğurt karışımını 4 parçaya ayırdığımız yufkanın üzerine sürüp otlu karışımı da yufkanın üzerine dağıtıyoruz önce rulo yapıyor, daha sonra çiçek gibi kıvırıyoruz. (gül böreğine benziyor) Önceden yağladığımız fırın tepsimize diziyoruz. Kalan yoğurtlu sosu da  şifa böreklerimizin üzerine sürüyoruz. Fırına atmadan önce, susam ve çörekotlarını da serpip 200 derecede 40 dakika pişiriyoruz.Benim kızlar susam çörek otu yemediği için ben atmadım sade oldu:)Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: